69. Kongres IFEF v Colmaru, Francija

O 69. Kongresu IFEF, 16. – 22. 5. 2017, Colmar Francija

IFEF –  Internacia Fervojista Esperanto Federacio  (Mednarodna zveza železničarjev esperantistov) je bila ustanovljena leta 1948. Kongresi so od tedaj vsako leto konec maja; prvi v Aarhusu DK, 23. leta 1971 v Mariboru itd.

69. Kongres IFEF - pred stavbo

Mesto Colmar, ki nas je prijazno sprejelo, leži ob železniški progi Bazel – Strasburg na alzaški ravnini med Vogeškim hribovjem in reko Ren. Je glavno mesto okraja Gornja Alzacija in šteje blizu 70.000 prebivalcev. Alzacija meri preko 8000 km2, ima ca. 2 milijona prebivalcev, kot najbolj vzhodna pokrajina Francije meji na Nemčijo, na jugu pa na Švico. Glavno mesto pokrajine je Strasburg. Znotraj Francije je ta pokrajina najbolj ohranila svoje tradicionalne posebnosti. Alzaški jezik, dialekt stare nemščine, je edini jezik pokrajine, ki je preživel in se v Franciji še uporablja. Alzaški vinogradi obsegajo 15.000 hektarov in so zaščiteni pred vplivi oceana. Najbolj razširjene sorte grozdja so: črni pinot, beli pinot (ali Klevner), rizling in traminec. Mulhouse, mesto na jugu Alzacije, ima železniški muzej (CITE DU TRAIN), ki nam odkriva zgodovino železnic. Obiskovalce tam pričakuje več ko 60.000 m2 razstavnih prostorov, 6 tematskih področij, 8 postajnih peronov, 100 lokomotiv, vagonov in druga železniška sredstva.

69. Kongres IFEF - gnezdo štorkljeKongresa smo se udeležili esperantisti 22 dežel, pretežno iz Evrope, iz Kube in Kitajske. Hotel, v katerem smo nočili, je sicer skromen (31 eur nočitev z zajtrkom), vendar so naprave (kopalnica, internet, TV, … ) brezhibno delovale, kar je v hotelih prej izjema, kakor pravilo. Od hotela do kongresne zgradbe (Catherinettes) je bil 10 minutni sprehod po ulicah. Že takoj prvi dan je bilo treba slikati gnezdo štorklje (z mladičem) na vrhu te zgradbe. Številna gnezda štorkelj so ena od posebnosti Alzacije. Kakor je bilo kongresno dogajanje pestro (otvoritev – pozdravni nagovor v imenu ŽED je imel g. Mirkovič, poročila strokovnih sekcij, predavanja, tečaj esperanta za začetnike, …), tako so bile tudi kulturno umetniške predstave kvalitetne (odličen je bil nastop domače folklorne skupine, s folkloristi so zaplesali tudi gledalci). Omeniti je treba poldnevne izlete, najprej ogled mestnih znamenitosti z vlakcem ali peš, ogled znamenitosti pokrajine z avtobusom in že zgoraj omenjeni Železniški muzej. Žal se celodnevnega izleta v enega glavnih mest EU Strasburg nisva udeležila; ta je bil zadnji dan kongresa, ko sva se podala na pot proti domu.

69. Kongres IFEF - pred otvoritvijo

Še to: IFEF je član FISAIC-a – Mednarodna zveza za umetniške in intelektualne aktivnosti železničarjev (v dela prostem času). Delegatu IFEF-a v tej organizaciji Janu Niemannu (DK) smo po kongresu poslali glasbeni CD društva Godba Slovenskih železnic.
IFEF se je leta 1953 včlanila v UEA – Universala Esperanto Asocio / Svetovna esperantska unija.
Verjemimo, da bo zanimiv tudi 70. Kongres IFEF-a v Wroclawu na Poljskem, ki bo konec maja 2018.

Zapisala: Karl Kovač in Jovan Mirkovič